12. februar 2011

Lukkertid - Time Value - Shutter Speed

Hva er lukkertid? Les denne artikkelen og jobb praktisk for å forstå denne funksjonen på speilreflekskameraet.

 Natalija dokumenterer arbeidet sitt på bloggen slik:
"Vi fikk i oppgave å gå ut og prøve oss frem med kameraet. Vi skulle ta bilder både med kort og lang lukkertid. Noe som også er med på å påvirke bildet er om man befinner seg ute eller inne, tilgangen på lys og om det er naturlig lys fra solen eller om det er lys fra lamper o.l. Det problemet som oppsto da vi var ute og tok bilder var at det var midt på dagen. Ettersom det var mye lys ble mange av bildene for lyse til at det ble klare bilder, og på mange av bildene kan vi nesten ikke se noe til motivene. Vi fant så en bakgård hvor det ble sluppet inn mindre lys slik at vi kunne ta de bildene vi skulle ta. Det sterke lyset fungerte bra for de bildene som ble tatt med kort lukkertid. Noe som viser til hvor stor rolle lys spiller inn når man skal ta bilder.
Bilde nedenfor er tatt med kort lukkertid. Det kan man se ved at kameraet ikke har klart å fange bevegelsen i den grad den ville gjort med lang lukkertid. Bildene er "fryst" i tillegg ganske detaljerte.

Dette bildet er tatt med lang lukkertid. Dette kan man se ved at kameraet har klart å fange bevegelsen i bildet. Selve motivet er skurrete men detaljene i bakgrunnen som ellers står i ro, klare og tydlige. Dette bildet ble jeg ganske fornøyd med og synes at bildet kan uttrykke flere ting, samtidig som det er spennende. Fargekontrastene forsterker hverandre i et interessant fargespill.
Dette bildet er også tatt med lang lukkertid. Igjen ser man bevegelsen på motivet og det er uklart. Det som er interessant ved dette bildet er hvor klart man kan se detaljene, som feks skoene og skosnorene, og man kan se rynkene fra buksen.

Dette bildet er tatt med kort lukkertid. Bildet er klart og motivet er fokusert. Som tidligere nevnt spiller lys en ganske sentral rolle på kvaliteten i bildet. Dette bildet er tatt inne, og ettersom det er tatt med kort lukkertid vil det si at kameraet har fått inn lite lys. Å være en god fotograf handler om å kunne beregne og justere på innstillengene på kameraet slik at man får til å fremstille det produktet man sikter til. Lukkertid samtidig som mange andre instillinger på kameraet er med på å danne det perfekte bildet."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar